ZDRAVSTVENI DOM SLOVENJ GRADEC

Partizanska cesta 16, 2380 Slovenj Gradec

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cindi predstavitev

E-pošta natisni

PROGRAMI SVETOVANJA ZA ZDRAVJE - CINDI DELAVNICE ZDRAVSTVENEGA DOMA SLOVENJ GRADEC

Programe izvajamo tudi v ZP Mislinja.

Nacionalni program primarne preventive srčno – žilnih bolezni in ostalih kroničnih nenalezljivih bolezni

 

Nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni je organiziran državni program, ki poteka pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje ter pod strokovnim vodenjem in koordiniranjem dejavnosti CINDI Slovenija. Osnovni cilj programa je zmanjšanje in zgodnje umrljivosti odraslih prebivalcev Slovenije zaradi   bolezni srca in ožilja. Ker pa se v programu odkrivajo in z ukrepanjem odpravljajo ali zmanjšujejo vsi dejavniki tveganja, pričakujemo zmanjšanje zgodnje obolevnosti in umrljivosti tudi zaradi drugih kroničnih bolezni. Nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni omogoča zgodnje odkrivanje posameznikov, ki so bolj ogroženi zaradi tveganja, da zbolijo zaradi srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni. Zato posameznik vsakih pet let pri osebnem zdravniku opravi preventivni pregled, ki je namenjen odkrivanju dejavnikov tveganja in ugotavljanju posameznikove ogroženosti za nastanek kroničnih bolezni. Tiste posameznike, ki so bolj ogroženi, da zbolijo zaradi kroničnih bolezni, ali imajo izražene dejavnike tveganja, zdravnik motivira k spremembi življenjskega sloga, jim po potrebi predpiše zdravila in jih usmeri v programe svetovanje za zdravje.

Nezdrav življenjski slog, kot so nezdrava prehrana, premalo gibanja, kajenje, tvegano pitje alkohola in stres, pomembno pospešujejo pojav tako bioloških dejavnikov tveganja (zvišan krvni tlak, zvišana raven holesterola in sladkorja v krvi ter čezmerna telesna teža in debelost) kot tudi kroničnih bolezni. Zato je edini način, da ohranimo zdravje ali ga izboljšamo, ko nas že ogrožajo dejavniki tveganja ali morda tudi že kronične bolezni, da opustimo razvade in živimo zdrav življenjski slog.

 

Pomoč pri spreminjanju nezdravega življenjskega sloga posameznik dobi v programih svetovanja za zdravje, ki se brezplačno izvajajo v zdravstvenovzgojnih centrih  zdravstvenih domov po vsej Sloveniji in tudi v našem zavodu.

Zadnjič posodobljeno: Sreda, 15. April 2015 ob 11:30